state: A

Woning Landskouter

Een zonevreemde heropbouw van een landelijke fermette

Gevelontwikkeling: aan de typologie van de fermette wordt één topgevel toegevoegd waardoor het ruimtelijke Pentagon ontstaat

Door de eenvoudige toevoeging van één puntgevel aan de hoevewoningtypologie ontstaat een volume met vijf gevels, waarvan drie puntgevels en twee langsgevels. Twee topgevels zijn opengemaakt en zorgen voor natuurlijk licht en een sterke relatie met de omliggende tuin.

De leefkwaliteit van deze compacte woning ontstaat in het contact met de mooie landelijke omgeving en de gesloten en open ruimtes die georganiseerd zijn als een panopticum.

Tegen de gesloten gevelvlakken liggen functieblokken. Op het gelijkvloers hebben deze een relatie met buiten

Deze leefkwaliteit word ondersteund door het feit dat de woning is gerealiseerd in een bio-ecologisch materiaalconcept, waarbij het gebruik van natuurlijke materialen zoals hout, Kalk-Hennep en stro-isolatie gecombineerd is met een leempleister, waardoor de woning ademend en vochtregulerend is. De buitengevel is met een donkere beplanking afgewerkt. Het erf wordt door de heropbouw van de fermette een nieuw ruimtelijk en uitnodigend ensemble dat bestaat uit stallen, een bakoven en de woning.

Referentie Villa Rotonda van Palladio, woning ontwikkeld als radiale ruimte in een open ruimte

De fermette is geen antwoord op de noodzakelijke verdichting of de organisatie van stedelijke gebieden. Het is wel een kwalitatief antwoord op het randfenomeen van de zonevreemde woningen.

  • opdrachtgever particulier
  • locatie Landskouter
  • datum 2014
  • status gerealiseerd
  • realisatie Puur bouwen
  • studiebureau stabiliteit: studiebureau Engitop
  • fotografie Stijn Bollaert
  • team NU Karel Verdonck, Saar Tilleman