state: A

Woning Bomastraat

Verbouwing van een smidse naar een eengezinswoning, atelierruimtes en gastenkamer

NU architectuuratelier realiseerde met dit project een eengezinswoning binnen de muren van een oud industrieel pand in het centrum van Gent. De oude bakstenen smidse en schrijnwerkerij zijn als verschaalde kamer de scène geworden voor een woning.

Bepaalde sheddaken werden behouden, andere verwijderd. Op dezelfde manier werden stukken betonvloer behouden of weggeschoten. De woning, een hout- en staalskeletbouw met rationele structuur en leesbare materiaalopbouw, snijdt het perceel doormidden. Het resultaat is een zuidgericht, balkvormig volume dat de confrontatie absorbeert tussen twee complementaire buitenruimtes: de ommuurde tuin en het atelier.

Als je door de poort wandelt, betreed je een eerste voorruimte, een overdekt atelier met de oorspronkelijke sheddaken. Deze open plek is tegelijk een speelzone en atelierruimte voor de bewoners. Drie zeecontainers staan hier strategisch opgesteld. Uit economische noodzaak werden deze stalen compacte prefabconstructies ingezet. Een container staat als wintersas en berging haaks op de woning. De twee andere containers zijn op elkaar gestapeld en intern gekoppeld. Deze twee doen dienst als gastenkamer.

De tweede buitenruimte wordt achteraan gevormd door een omsloten tuin, begrensd door een ruimte onder een behouden sheddak. Deze ruimte kijkt terug naar de woning.

Het woonvolume is opgevat als een transparante filter tussen de voor- en achterruimte. Het klassieke gevelprincipe met opengaande beglaasde delen in een ondoorzichtige wand, wordt omgekeerd.  De ondoorzichtige delen in de glazen gevels zijn de opengaande delen.  Op mooie zomerdagen, wanneer de deuren openstaan, is er geen visuele scheiding meer tussen de overdekte ruimte aan de straatkant en de tuin. Het concept voor- en achtergevel is hier overigens zeer relatief geworden. Een deur openzetten verandert de ruimtelijke constellatie ingrijpend.

De woning krijgt aan de zuidkant luifels in translucente groene kunststof die de zuiderzon temperen. Op de eerste verdieping vormen deze roosters ook een balkon die de nachtvertrekken betrekt op de binnentuin.

De constructie van de woning blijft zichtbaar. Ranke, witte kolommen dragen de open houten roostering. De gevelbekleding is opgebouwd uit onbehandelde leien. Als ze nat zijn, kleuren ze donker en krijgen ze een gevarieerd en bijna fluwelen aanzicht.  Het gelijkvloers wordt gekarakteriseerd door de materialisatie van enkele specifieke, eigenzinnige vaste meubels. Er is de keuken, opgebouwd uit groene betonplex, messing en groene beton; de open haard, naakt en centraal als ruimtescheidend element en de inkomcontainer, afgewerkt met pools grenenmultiplex.

De trap, tegelijk het bibliotheekmeubel, is opgebouwd uit donker gebeitste eik fineer op multiplex en zwarte volkern. Het project wordt duurzaam gerealiseerd door de bewuste keuze voor goed geïsoleerde wanden, driedubbele beglazing, balansventilatie en luifels aan de zuidkant.

Naast het wonen faciliteert Bomastraat ook het ondernemen van de bewoners. De woning is bewust zeer compact gehouden om een voorruimte te creëren waar geregeld events doorgaan en waar installaties gebouwd worden. Op geregelde tijdstippen wordt deze voorruimte een stedelijk gebeuren of worden buren en vrienden uitgenodigd om samen te eten.

In dezelfde voorruimte is een B&B gebouwd. In de woning bevindt zich de werkplek van de bouwheer. Het resultaat van deze nevenfuncties en ruimtes is een woning die er op verschillende manieren in slaagt de buitenwereld binnen uit te nodigen.

  • opdrachtgever particulier
  • locatie Gent
  • datum 2009
  • status gerealiseerd
  • studiebureau Fraeye
  • fotografie Stijn Bollaert, NU architectuuratelier, Q
  • nominaties & prijzen nominatie: Belgische Prijs voor Architectuur, 2013
  • team NU Christoph Pham, Saar Tilleman, Junji Koike

Publicaties

De Standaard, 14 juli 2012; Wonen, Boma, A+; A+t / Nr 42 reclaim domestic actions 2, 02/2013; De Morgen DM City 03-10-14, Binnenkijken achter beroemde gevels / DM.city brengt exclusief bezoek aan vier architecturale parels; Jaarboek Architectuur, vAi; TV De vilde huse, Denemarken www.drtv.dk