state: A

Vlinderhof

Zorgwoning voor mensen met gedrags- en somatische problematiek

Het nieuwe woonproject in Biezenmortel zal onderdak bieden aan 52 mensen met somatische en gedragsstoornissen. Het doel van de woningen is een kwalitatieve bijdrage te leveren aan het sociale, ruimtelijke en mentale welzijn van de bewoners, met bijzondere aandacht voor hoogwaardige ruimtes en een evenwicht tussen autonomie en geborgenheid.

Met het project wil NU een plek creëren waar aangenaam en kleinschalig wonen in een zorgcontext mogelijk wordt. In het gebouw staan het wonen en haar rituelen voorop, en ondersteunt de architectuur tegelijkertijd de praktische werking. Er komen zes ruime woningen met elk hun eigen oriëntatie waardoor iedere groep bewoners een eigen ingang en tuin heeft.

De keuken als hart van de woning

Iedere leefgroep, die bestaat uit een negental bewoners, heeft een gemeenschappelijke keuken. Die bevindt zich telkens centraal en is omgeven door verschillende leefplekken.

Door het open, centraal karakter wordt de keuken een aangename ontmoetingsplaats die bijdraagt aan de positieve beleving van de bewoners. Koken kan een aangename dagbesteding worden en de geuren van het kokerellen dragen bij aan het huiselijk karakter van de ruimtes.

De keuken en haar activiteiten ondersteunen de aanwezigheid van de zorgmedewerkers en scheppen op die manier een vertrouwde en veilige omgeving voor de bewoners. Omdat de woonkamer in de leefgroep opgedeeld is in meerdere leefruimtes van variërende groottes, voelt ze intiem aan. Er is voor iedereen een plek op maat.

Veelzijdige beleving van de buitenruimtes

Het Landpark Assisië, de site waar Vlinderhof deel van uitmaakt, is een groene plek met veel bomen. Om daar volop van te kunnen genieten heeft nagenoeg elke leefgroep een eigen buitenruimte.

Om het terrein en zijn bewoners niet te isoleren, wordt op een informele manier gezorgd voor een uitwisseling tussen het leven in Vlinderhof en de buitenwereld. Aan de straatkant loopt namelijk een publieke parkroute tot over de kavel. Daarnaast zijn een deel van de tuin en een groot dakterras met een atelier open voor het publiek, wat zorgt voor spontane ontmoetingen en een breed gebruik van de buitenruimtes.

Het contact met de groene omgeving wordt geoptimaliseerd, ook voor de twee leefgroepen op de eerste verdieping. Zij kunnen genieten van grote beschutte dakterrassen die rechtstreeks aansluiten bij de woningen.

  • opdrachtgever Prisma
  • locatie Biezenmortel, Nederland
  • datum 2019 - 2024
  • status voorontwerp, start DO
  • ism Bureau Eau (uitvoeringsdossier)
  • studiebureau Klictet: installaties en technieken; Goudstikker De Vries: stabiliteit; Cauberghuygen: akoestiek
  • fotografie Emma Filippides
  • team NU Esmeralda Bierma, Fien Deruyter, Sarah Callewaert, Stefan Hooijmans, Tim Van Verdegem, Sophia Holst, Bert Stoffels