state: A

Stookgebouw en Logistiek Plantentuin Meise

Renovatie van het stookgebouw en de realisatie van een nieuw logistiek gebouw voor plantentuin Meise

De botanische plantentuin geeft aan zijn bezoekers een rijke ervaring. Op deze belevingskwaliteit wil NU bewust inzetten voor de werknemers.

Het stookgebouw en het nieuwe logistieke gebouw worden benaderd vanuit een rationele logica en functionaliteit, maar tegelijkertijd wil NU een architecturale ruimtelijkheid bieden, met licht en zicht, met respect voor het bestaande erfgoed en het waardevol groen. Er wordt ingezet op natuurlijke, circulaire materialen die passen in de context van de plantentuin, en een eigentijds karakter uitdragen.

De site van het stookgebouw ligt langs de lange gevel van het Herbariumgebouw en naast de nieuwe inkomzone van de plantentuin van Meise. De verbinding met de Nieuwelaan blijft de hoofdinrit waarlangs kleine en grote voertuigen de nieuwe logistieke zone binnenrijden. Bezoekers zullen in principe deze zone niet betreden. Die begrenzing wordt op een zachte manier gewaarborgd door bestaande en nieuwe plantenzones, ingebed in de vegetatie van de plantentuin.

De bestaande kantoorruimtes in het stookgebouw hebben bijzondere kwaliteiten, waaronder hun grote ramen en zicht op het bos. Dit wordt de nieuwe ontspanningsplek. Hierop aansluitend worden de nieuwe kantoren bijgebouwd op het dak van het huidige stookgebouw. De ateliers, het magazijn en de logistiek worden in een nieuw gelijkvloers volume gerealiseerd.

De architectuur stelt zich bescheiden op tegenover de groenzone langs de Schapenbaan en de woningen aan de overkant. Het gebouw opent zich naar het hoge Herbariumgebouw en geeft ademruimte aan de tussenliggende logistieke zone.

Het oude stookgebouw wordt uitgepuurd in zijn oorspronkelijke verschijning en biedt onderdak aan collectieve functies.

Het centraal magazijn is de kern van de site, waar al het materiaal verzameld, toegeleverd en opgehaald wordt. De laad- en loskade is strategisch gelegen aan het breedste punt van de logistieke zone aan het herbariumgebouw. Zo kunnen grote vrachtwagens zich makkelijk keren na levering. Het volume heeft een gesloten karakter en een vrije hoogte van zeven meter, zodat rekken in de hoogte gestapeld kunnen worden. Er is voldoende daglicht via de dakramen.

De kleinere stockageruimtes voor gevaarlijke producten en gevaarlijk afval, stelplaats voor machines en mini-wave grenzen aan het magazijn, maar zijn van buitenaf toegankelijk.

De werkplaatsen hebben een open karakter, zowel qua gebruik als lichttoetreding.

  • opdrachtgever Agentschap Plantentuin Meise
  • locatie Meise
  • datum 2020
  • status wedstrijdvoorstel
  • ism TV NU-Archipelago, ALTSTADT, Plant en Houtgoed
  • studiebureau Boydens, Mouton
  • team NU Felice Van Tieghem, Yann Courouble, Timotheus De Beir