state: A

Ranst

Ontwerp van het masterplan, woningen en de inrichting van de open ruimte voor het DVC Zevenbergen te Ranst

In DVC Zevenbergen in Ranst wonen personen met een ernstige tot diepe mentale beperking met bijkomende stoornissen. Het concept voor het masterplan, de architectuur en het landschapsontwerp is gebaseerd op een positieve blik op de bewoners.

In het masterplan wordt het leven georganiseerd rond drie gethematiseerde landschapskamers: een paardenweide, een boomgaard en een dierenweide. Vanuit de woningen kijken de bewoners uit op deze verschillende landschappen. De voordeuren van de woningen liggen aan een weg die over de site loopt en die de landschapskamers verbindt. Deze weg zorgt ervoor dat de bewoners zelfstandig kunnen wandelen of fietsen op de site, wat leidt tot een levendige dynamiek van bewegen, uitkijken en passage.

De overdekte buitenruimte die aan de leefruimtes grenst, verzacht de overgang tussen binnen en buiten en is als verlengde van de woning een bruikbare, beschutte plek voor de bewoners en hun begeleiders.

In de huizen, waar telkens zo’n acht tot negen mensen wonen, organiseert het wonen zich op één niveau rond een genereuze patio waar de bewoners in de vertrouwde nabijheid van de verzorgers leven. De leefruimtes zijn als een cluster van kleinere gekoppelde ruimtes ontwikkeld om bewoners kwalitatief te laten samenleven, ondanks hun verschillende karakters en behoeftes. De patio’s  zorgen niet alleen voor extra lichtinval in de omliggende leefruimtes en kamers, maar worden ook ingezet als buitenkamer, voor collectief of individueel gebruik.

Doorheen het project is gebruik gemaakt van bescheiden materialen, maar wel steeds met een sterke focus op ruimtelijkheid en beleving.

  • opdrachtgever DVC Zevenbergen
  • locatie Ranst
  • datum 2015 - heden
  • status fase 2 van 3 uitgevoerd, fase 3 in voorontwerp
  • ism (fase concept) Atelier d’Architecture Pierre Hebbelinck - Pierre de Wit
  • studiebureau ROBUUST architectuur & onderzoek (stabiliteit, technieken en EPB)
  • team NU Freek Dendooven, Karel Verdonck, Arian Schelstraete, Tim Van Verdegem, Lucas Renson, Willem Broekaert