state: A

Ranst

Ontwerp van het masterplan, woningen en de inrichting van de open ruimte voor het DVC Zevenbergen te Ranst

In het DVC Zevenbergen in Ranst wonen mensen met aanzienlijke mentale en fysieke noden. Het concept voor het masterplan, de architectuur en het landschapsontwerp is gebaseerd op de meerwaarde van samenleven en hoe dit ruimtes verkwikt en betekenis geeft. Het concept van Zevenbergen is het creëren van een kwalitatieve collectieve leefomgeving met bewegingsvrijheid dankzij strategische gradiënten en begrenzingen.

In het masterplan speelt het leven zich af rond drie gethematiseerde landschapskamers: een paardenweide, een boomgaard en een dierenweide. Vanuit de leefruimtes in de woningen kijk je uit op deze verschillende landschappen. De voordeuren liggen aan een langgerekt openbaar plein dat over het terrein loopt en deze landschapskamers met elkaar verbindt. Zo kunnen de bewoners gemakkelijk op de site wandelen of fietsen, wat leidt tot een levendige dynamiek van beweging, uitzicht en passage.

De overdekte buitenruimte die aan de leefruimtes grenst, verzacht de overgang tussen binnen en buiten en is als verlengde van de woning een bruikbare, beschutte plek voor de bewoners en hun begeleiders.

In de huizen, waar telkens zo’n acht tot negen mensen wonen, organiseert het wonen zich op één niveau rond een genereuze patio waar de bewoners in de vertrouwde nabijheid van de verzorgers leven. De leefruimtes zijn als een cluster van kleinere gekoppelde ruimtes ontwikkeld om bewoners kwalitatief te laten samenleven, ondanks hun verschillende karakters en behoeftes. Vanuit de woonkamers kijk je aan de ene kant uit op het landschap en aan de andere kant op een intiemere patio. De patio’s  zorgen niet alleen voor extra lichtinval in de omliggende leefruimtes en kamers, maar worden ook ingezet als buitenkamer, voor collectief of individueel gebruik.

Doorheen het project is gebruik gemaakt van bescheiden materialen, maar wel steeds met een sterke focus op ruimtelijkheid en beleving.

  • opdrachtgever DVC Zevenbergen
  • locatie Ranst
  • datum 2015 - heden
  • status fase 2 van 3 uitgevoerd, fase 3 in voorontwerp
  • ism (fase concept) Atelier d’Architecture Pierre Hebbelinck - Pierre de Wit
  • studiebureau ROBUUST architectuur & onderzoek (stabiliteit, technieken en EPB)
  • fotografie Stijn Bollaert
  • team NU Freek Dendooven, Karel Verdonck, Arian Schelstraete, Tim Van Verdegem, Lucas Renson, Willem Broekaert