state: A

Onthaal plantentuin Meise

Ontwikkeling van een nieuw onthaalconcept in een landschapsversterkende architectuur

Dit ontwerp is een architectuurlandschap dat een krachtige en vernieuwende impuls geeft aan een bezoek aan de plantentuin in Meise. De plantentuin heeft momenteel twee ingangen met een weinig kwalitatieve grens tussen binnen en buiten.

De omsluiting van de plantentuin wordt naar binnen getrokken, zo ontstaan twee uitnodigende onthaalruimtes

De gebouwen waar bezoekers tickets kunnen kopen, zijn klein en niet uitnodigend. NU architectuuratelier wil de bestaande structuur ombuigen naar een aantrekkelijke ruimte voor bezoekers en een aangename werkplek voor medewerkers en onderzoekers. Dat wil NU doen door de ingang te transformeren in een karaktervolle onthaalruimte met een gastvrij en uitnodigend karakter.

De transparante kruisfiguur van de luifelstructuur ordent de ruimte

De kracht van de nieuwe onthaalstructuur zit in het contrast tussen de horizontale architectuur en de verticaliteit van de omringende bomen. Door een laag gebouw uit te werken in een luifelstructuur, lopen binnen- en buitenruimtes naadloos in elkaar over.

Luifelfiguur langs de eredreef

Het gebouw is aanwezig, maar ondergeschikt aan het bestaande landschap. Tegelijkertijd worden aan beide ingangen nieuwe, uitnodigende pleinen georganiseerd door het publiek domein binnen te brengen in de tuin.

De onthaalstructuren hebben verschillende functies. Er is een toeristisch onthaal, een tuinwinkel, een klein horecapunt, een polyvalente zaal, er zijn gastenkamers, de kantoren publiekswerking en de conciërgewoningen. Hierbij zet NU architectuuratelier bewust in op een slimme combinatie van flexibiliteit, duurzaamheid en een ver doorgedreven pragmatiek.

Het project omvat ook de restauratie en nieuwe invulling van de Vlaamse hoeve.

  • opdrachtgever Agentschap Plantentuin Meise
  • locatie Meise
  • datum 2016 - heden
  • status uitvoering/werf
  • ism uitvoerend architect en expert duurzaamheid: Archipelago ar-te
  • realisatie Van Poppel, Formed, Hertsens
  • studiebureau stabiliteit: studiebureau Mouton cvba, technieken: studiebureau Boydens, landschapsontwerp: Atelier Arne Deruyter
  • team Matteo Lampaert, Sarah Callewaert, Michaela Markova, Marie Bemelmans, Daniela Mikova