state: A

Magazine Club

Inrichting van een nachtclub in het centrum van Rijsel

Deze bijzondere nachtclub bevindt zich in de kelder van een school. Het concept is gebaseerd op de zwarte doos, eigen aan het nachtleven, waarbinnen de herinnering aan de realiteit van architectuur teruggedrongen wordt. Het lichtontwerp en enkele specifieke elementen zoals de rookruimte, de toog, de lounge, de vipruimte en de toiletten worden het nieuw referentiekader. Magazine Club bevindt zich in een oud industrieel gebouw met een heel harde akoestiek. Door over het hele plafond een grid van akoestische baffles te voorzien, wordt veel absorptie gecreëerd, waardoor de muziek helder klinkt en goed tot haar recht komt.

De ruimtelijkheid van dit bafflesraster wordt grafisch onderlijnd door gestuurde lichtlijnen. Deze variabele lichtstructuur strekt zich uit over de hele ruimte. Zo ontstaat er een boeiende wisselwerking tussen enerzijds de eenheid van de uitdijende ruimte en anderzijds de mogelijkheid om door de verlichtingsprogrammatie opdelingen te maken en het plafond heel dynamisch te animeren.

Subtiele niveauverschillen bepalen de relaties tussen verschillende onderdelen van de club. Soms heb je een overzicht over de hele ruimte, zoals bij het binnenkomen, in de vipruimte en de lounge, en andere keren ervaar je enkel de ruimte waarin je je begeeft en ben je volledig ondergedompeld in het gebeuren zoals op de dansvloer en aan de bar.

De wettelijk noodzakelijke rokersruimte wordt opgevat als een opgelichte kijkdoos. In contrast met de donkere ruimte van de club is deze vitrine hard en grafisch. De roker wordt een acteur voor wie de club verdwijnt achter de reflectie van het tegelpatroon op het glas.

  • opdrachtgever Musikprod
  • locatie Rijsel (FR)
  • datum 2010
  • status gerealiseerd
  • aanneming PROBAM NV
  • fotografie Stijn Bollaert
  • team NU Christophe Pham