state: A

Linq

Kantoor in Sint-Denijs-Westrem

Licht en flexibiliteit zijn de protagonisten in de opbouw van het geraffineerde architecturale concept. Een open en vrij plan werd gecombineerd met een krachtig dakenlandschap. Hierdoor ontstaat een rijke ruimtelijkheid met specifieke relaties naar de omgeving toe. Door de ligging in overstromingsgevoelig gebied werd het kantoor op een betonnen sokkel geplaatst, wat het sterk individualistische en objectmatige karakter van het volume versterkt. Op de betonnen pedestal werd  een zuiver geproportioneerd en gedetailleerd volume geplaatst met een opvallende, driedimensionale vertaling van het traditionele sheddak. Vier lichtkoepels, georiënteerd naar het noorden, definiëren de ruimte. Ze creëren een gebalanceerd en helder natuurlijk licht in het interieur.

In dit project is er een bijzondere aandacht voor de detaillering. Dit zorgt ervoor dat de fysieke en structurele kenmerken en de esthetiek van de woning gevrijwaard worden. Het open ontwerp staat een oneindige flexibiliteit toe zonder neutraal te zijn. Het gebruik van zuivere materialen zoals beton, staal, aluminium en zwarte zink ondersteunt het abstracte en monolithische karakter van het gebouw. Het meubilair is uniek en werd ontworpen en gemaakt door NU architectuuratelier.

  • opdrachtgever Linq (particulier)
  • locatie Sint-Denijs-Westrem
  • datum 2006
  • status gerealiseerd
  • realisatie bouwbedrijf De Braeckeleir
  • studiebureau Babel bvba (stabiliteit)
  • fotografie Filip Dujardin, Stijn Bollaert
  • nominaties & prijzen 2006 winnaar Grand Prix Archizinc Throphy, 2007 preselectie European Union Price for contemporary architecture Mies van der Rohe Award, 2007 nominatie Provinciale Architectuurprijs Oost-Vlaanderen
  • team NU Arnunas Arlauskas