state: A

Hoboken

Activering van een binnengebied in Hoboken

Het project in Hoboken maakt deel uit van een verzameling grote bouwblokken met veel activiteit. Het gedeelte waarin het zich bevindt, bevat onder andere een school, een kinderopvang en gebouwen voor de Chiro. Ondanks het levendig karakter van de blokken zijn ze zelf niet doorwaadbaar. NU wil daar verandering in te brengen.

De projectsite, waar vroeger een houtzagerij was, herbergt nu een lokaal dienstencentrum en 66 serviceflats. NU activeert met haar ontwerp zoveel mogelijk de buitenruimte op de site. Om dat te realiseren worden er aangename groenzones gecreëerd met parktuinachtige elementen, en komt er een petanque-pleintje. Betonnen gevelbanken geven aan de bewoners van de serviceflats de kans om op een prettige, beschutte plek buiten te zijn en te kijken naar het leven dat zich in de openlucht afspeelt. De appartementen die zoveel mogelijk als doorzon zijn ontworpen, zijn veelal door buitencirculaties ontsloten, wat opnieuw de verbinding met de omgeving versterkt.

Het lokaal dienstencentrum is bewust dieper op de site ingepland om zo de kern van het binnengebied te activeren. De open gevels maken het dienstencentrum lichtrijk en uitnodigend. De buitenruimtes op het terrein zijn voor iedereen toegankelijk. Aan de straatzijde zijn kleine functies zoals een kapper en een pedicure voorzien, en aan de kant van het centrale plein een cafetaria en enkele polyvalente ruimtes. Het dienstencentrum flankeert, verlevendigt en karakteriseert de binnenstraat. Het beschikt bovendien over een zuidgevel waar buitenactiviteiten kunnen doorgaan. Ook op het centrale pleintje kunnen activiteiten doorgaan, waardoor het binnengebied een levendige ontmoetingsruimte wordt.

  • opdrachtgever Zorgbedrijf Antwerpen (via DBFM i.s.m. Democo)
  • locatie Hoboken
  • datum 2016 - 2022
  • status oplevering
  • ism Archipelago AR-TE, Democo
  • team NU Sarah Callewaert, Laura Béltran Gonzalez, Karel Verdonck, Tom Broekaert, Sophia Holst, Jonathan Teuns, Marie Bemelmans