state: A

Centers Borgerhout

Herinrichting van 59 spoorweg-centers

De spoorwegberm in Borgerhout met haar karakteristieke bogen heeft het imago van een achterkantgebied. De Centers bestaat uit 59 verborgen ruimtes onder de bakstenen spoorwegbogen. Deze ruimtes hebben een groot potentieel en kunnen inspelen op de vraag naar plaats voor productie, ateliers, ambachten, horeca en ander (boven)lokaal ondernemerschap.

De spoorweg als lineaire infrastructuur rond het centrum van Antwerpen

 

Het spoortraject is een potentieel verbindend element tussen verschillende ontwikkelingsgebieden rond Antwerpen

Het concept van de herinrichting van de Centers zet maximaal in op de lagenwerking en de meerduidigheid die de grens tussen de stad en de Centers kan krijgen. De nieuwe gevel wordt een transparante stedelijke filter die het potentieel van de Centerruimte vergroot en de stoep transformeert tot ontmoetingsruimte. Hier vindt de overlapping plaats tussen Centersgebruikers, buurtbewoners en voorbijgangers. De Centers wordt zo niet alleen een plaats van circulatie maar ook een plek met een lokale betekenis. Door het plaatsen van een bank, een raam en een luifel wordt de stoep een aangename verblijfsplek.

De nieuwe gevel van de Centers manifesteert zich relatief autonoom ten opzichte van de Center-bogen. De ornamentale bakstenen gevel en de binnenruimte van de Centers blijven als geheel in relatie tot elkaar, wat een belangrijke kwaliteit is van deze nieuwe gevel. Door de filter van de gevel blijft het geheel zichtbaar en kan het nieuwe gebruik van de Centers zich maximaal in haar oorspronkelijke ruimte voltrekken.

De ruimte laat zich op verschillende manieren organiseren en gebruiken

De 59 centers worden ingericht volgens drie typologieën. Het maximale type heeft een uitsprong van 1,1 meter ten opzichte van de bakstenen center en werkt met een voorzetstructuur in staal en glas. Het minimale type bestaat uit een eenvoudige gevel in glas die in de boog zelf wordt geplaatst. Het derde type is een mix van beiden. Het glas wordt in de boog geplaatst en er wordt een stalen voorzetstructuur zonder glas voorzien. Alle centers krijgen een interieur met een verhoogde vloer (duplex), die voor extra gebruiksoppervlakte zorgt.

De eindgebruiker van de ruimtes is niet gekend. Hierdoor is het van groot belang dat de ruimtelijke componenten een zeer brede waaier aan activiteiten kunnen huisvesten. NU architectuuratelier ontwikkelt drie ruimtelijke onderdelen: een hoofdruimte, gekarakteriseerd door het booggewelf en met maximaal daglicht; een functionele zone in de rug voor toiletten en kitchenettes en daarachter een bovenliggende ruimte voor nevenactiviteiten zoals een klein kantoor en extra berging.

De herinrichting van de Centers in Borgerhout resulteert in een harmonieuze symbiose tussen de opwaardering van historische, leegstaande ruimtes en het stimuleren van lokale initiatieven. Het is een architectuur die vanuit een bescheiden budget en aan de hand van lagenwerking en typologieën verschillende invulfuncties mogelijk maakt. Zo wordt deze Vergeten Straat met haar leegstaande ruimtes getransformeerd tot een vitale stadsbuurt waar lokale initiatieven zoals een ambachtelijke bierbrouwerij, een plantenzaak en een houtatelier kunnen groeien.

  • opdrachtgever AG VESPA
  • locatie Borgerhout
  • datum 2018
  • status gerealiseerd
  • realisatie PIC renodecor
  • studiebureau Studiebureau Boydens en Jan Hoste
  • fotografie Stijn Bollaert
  • team NU Arian Schelstraete, Lore Lambrecht, Louise Vanderlinden