state: A

BWMSTR

Inrichting van het atelier van het Team Vlaams Bouwmeester in de Ravensteingalerij in Brussel

Dit project ontstond vanuit de vraag van het Team Vlaams Bouwmeester om een werk- en presentatieruimte in te richten in de rotonde van de Ravensteingalerij in Brussel. Het doel is om het werk van het Team Vlaams Bouwmeester en het ruimtelijk beleid van de Vlaamse overheid zichtbaar te maken voor partners, stakeholders en het brede publiek.

De ruimte in de Ravensteingalerij is een enfilade van vitrines. Het doel van de ‘zichtbare bouwmeester’ wordt spontaan en op een ondubbelzinnige manier gerealiseerd op een inherent publieke, maar voorheen levenloze plek. De hele ruimte omarmt de publieke passage van de Ravensteingalerij. Doorkijken, coulissewerking en wijzigende perspectieven maken deel uit van de ruimtelijke taal die NU hanteert om deze openheid benadrukken. Enkel door dun glas gescheiden, ontstaat er een fragiele relatie tussen binnen en buiten en wordt deze stedelijke ruimte gereanimeerd.

Het ruimtelijk concept is een samenstelling van schijnbaar onafhankelijke elementen. Ze zijn vormgegeven vanuit hun functionaliteit en exposeren zo de werking van het atelier. Met een eigenzinnige detaillering en strategische opstelling van de functies worden ruimtes gecreëerd die een flexibel maar uitdagend gebruik toelaten. Het resultaat is een open en genereus stuk stad dat de verkommerende galerij nieuw leven geeft. Het project is in nauwe samenwerking met Nick Top uitgevoerd.

Vijf ingrepen definiëren de ruimte:

  • Twee rijen witte, stalen presentatiepanelen zorgen ervoor dat de grote ruimte flexibel opgedeeld kan worden. Door de afwerking met vilten ruggen dragen de panelen bij aan de ruimteakoestiek.
  • Een blauw-stalen bibliotheek met roterende kasten vormt een regelbaar en doorwaadbaar scherm voor een privatere kantoorzone.
  • Twee lagen gordijnen laten toe om de presentatieruimte af te sluiten, met gradiënten van transparantie en akoestische demping.
  • De keuken met aluminium kookeiland tegen de vitrine en hangende opbergkoffer met gootsteen.
  • Een translucente deur in golfplaat tussen de keuken en de bibliotheek.
  • opdrachtgever Team Vlaams Bouwmeester
  • locatie Brussel
  • datum 2011
  • status gerealiseerd
  • ism Nick Top
  • fotografie Stijn Bollaert, Filip Dujardin
  • team NU Halewijn Lievens

Publicaties

De Canvasconnectie