Illuminations

Installatie van ISLANDS voor Dag van de Architectuur in Huis Perrekes (2021)

Dit is een short story. Short stories zijn geconcentreerde reflecties die ruimte geven aan de vragen, dialogen en ontmoetingen die ons werk beïnvloeden.

Samen met Huis Perrekes nodigden wij onze vaste onderzoekspartners, architectuur-onderzoeksduo ISLANDS uit om in de oude pastorie van Oosterlo een installatie te maken als antwoord op de kwaliteiten en ritmes van het leven in Huis Perrekes.

Hieronder volgt een uittreksel uit de installatiegids die ISLANDS heeft gemaakt:

De oude pastorie bevindt zich in een overgangsfase tussen verval en herbestemming. We laten ze niet alleen herleven voor de Dag van de Architectuur, maar er komt ook een extra laag in het gebouw. Die zal er blijven terwijl de pastorie wacht op renovatie en zo een nieuwe voorziening wordt voor Huis Perrekes en het dorp. De installatie wil de herinneringen en rituelen van Perrekes opnemen in de materiële realiteit van de pastorie.

In Huis Perrekes wordt het wonen zelf behandeld als een kunstvorm. Het is een doorlopend experiment van zeer doordacht en empathisch werk, ontwikkeld door verzorgers, musici, kunstenaars, architecten, familieleden van bewoners en vrijwilligers. Samenwerkingen tussen Huis Perrekes en hedendaagse ruimtelijke beoefenaars zoals NU architectuuratelier en Studio Ester Goris hebben nieuwe ideeën geïntroduceerd op het snijvlak van architectuur en zorg.

Om deze installatie te maken, hebben we in de Villa van Huis Perrekes geobserveerd, getekend en gefotografeerd. Aan de hand van deze observaties hebben we een reeks gesprekken met bewoners en verzorgers gehad tijdens een korte maar intensieve reeks bezoeken. Ons doel was het belichten van de verhalen achter bepaalde objecten en dagelijkse rituelen die een diepere betekenis hebben.

Deze interesse in de dialoog tussen het materiële en het immateriële leidde ons naar het werken met licht als het primaire transformerende element in de ruimte. Fragmenten van gesprekken worden verlicht op de ramen van de drie kamers van de installatie, veranderend met het natuurlijke licht en de atmosferische omstandigheden buiten het huis.

Buiten slingert zich een slank lint van krijttekst rond de buitenkant van het gebouw met de boodschap “jij bent mooi, hier is mooi”. Deze warme woorden, ontleend aan een bewoner van de Villa, fungeren als een ritmische mantra die het gebouw omarmt, een gebaar naar zijn toekomstig doel.

In de eerste kamer worden materiële objecten uit de villa op een centrale tafel gepresenteerd als fysieke voetnoten bij de verlichte teksten. Boven de open haard worden textiel en mixed media werk tentoongesteld van Ann Vandecasteele, kunstenares en bewoonster van Huis Perrekes.

De tweede kamer is grotendeels leeg, afgezien van een zandvloer, die uitnodigt tot speelse interactie van degenen die er passeren. Boven de betegelde open haard worden nog meer kunstwerken van bewoners van Huis Perrekes tentoongesteld. Aan de andere kant van de ruimte hangen de met de hand genaaide schorten van de verzorgers en bewoners van Huis Perrekes.

In de derde kamer is Ingel Vaikla’s intieme kortfilm Wiegbed te zien, naast een wiegbed.