Dit is een short story. Short stories zijn geconcentreerde reflecties die ruimte geven aan de vragen, dialogen en ontmoetingen die ons werk beïnvloeden.
‘Een Uitnodiging om te Reflecteren en te Maken’ was een reeks reflectieve workshops die het architectuur-onderzoeksduo ISLANDS (Emma Filippides en Benjamin Rea) tussen de zomer van 2020 en begin 2021 heeft ontwikkeld met NU architectuuratelier.
Via dit proces werd besproken hoe open, kritische onderzoeksprojecten van collectief belang zouden kunnen worden uitgevoerd binnen de context van het architectenbureau. De workshops nodigden uit tot discussie en schriftelijke en visuele bijdragen van de medewerkers via interviews, creatieve briefings en gesprekken.
Intuïtieve ontmoeting
In september 2020 begon het workshopproces intuïtief met een fietstocht door Vlaanderen. Gedurende drie dagen bezocht het bureau zeven gebouwde projecten van NU, sommige al lang voltooid, andere nog in aanbouw. Het bezoek bood de medewerkers de kans om na te denken over het verleden, het heden en de toekomst van NU en de projecten van het bureau.
Na de uitstap werd elke medewerker uitgenodigd om een ‘postkaart van de fietstocht’ te schrijven en te illustreren. Het was een manier om de meest impactvolle indrukken van de projecten die ze hadden bezocht vast te leggen, en hun gedachten over de collectieve ervaring van de teamreis te delen.
Reflectie door te maken
De illustraties en teksten werden vervolgens afgedrukt als postkaarten. Deze werden door ISLANDS verzameld en verstuurd naar elke medewerker in een periode waarin het team fysiek niet kon samenkomen door de Corona-maatregelen die van kracht waren.
De individuele reflecties op de reis, naast elkaar bekeken en gelezen, waren rijke en doordachte beschouwingen over de rol en de impact van de architect, de essentiële kwaliteiten van de projecten die het team bezocht, en de waarde van vriendschap aanwezig bij NU.
Later werd elke medewerker uitgenodigd om een creatieve dialoog aan te gaan met een postkaart van een collega. Dit gebeurde door de productie van een sculptuur op kleine schaal.
De sculpturen werden gepresenteerd als onderdeel van een tentoonstelling waarbij elke medewerker werd uitgenodigd om zijn maakproces en reflecties voor te stellen aan de rest van het team. Het resultaat was een rijke dialoog over hoe een meer expansief proces eruit zou kunnen zien binnen het kantoor, en een besef van ieders creatieve interesses.
Postkaarten van Timotheus De Beir en Tim Van Verdegem. Sculpturen van Lucas Renson en Timotheus De Beir.