De Ark

Documentaire over het nieuwe bezoekerspaviljoen van de Plantentuin in Meise

Dit is een short story. Short stories zijn geconcentreerde reflecties die ruimte geven aan de vragen, dialogen en ontmoetingen die ons werk beïnvloeden.

De documentaire “ARK” vertelt het verhaal van het nieuwe bezoekerspaviljoen in de Plantentuin van Meise. Deze houten constructie, gelegen in een nieuw serrecomplex van 7.100 vierkante meter, biedt onderdak aan de levende plantencollectie met soorten uit klimaatzones van de hele wereld. Het mysterieuze volume lijkt te zweven te midden van een zee van glazen serres en bestaat uit een multifunctionele ruimte en een dek dat als terras fungeert, waardoor het publiek verbonden wordt met de collectie in zijn gecontroleerde klimaat. De iconische houten hyperbolische parabolische koepel biedt een authentieke ruimtelijke ervaring. Gedreven door de ambitie voor biodiversiteit en circulariteit, werd restmateriaal hergebruikt en versneden tot dakspanen (shingles), wat de buitenkant een intrigerend uiterlijk geeft.

De documentaire “ARK” biedt inzicht in het proces, de ontwerpkeuzes en de gesprekken die ten grondslag lagen aan het project, door middel van interviews met de opdrachtgever, ontwerper/architect, aannemer, ingenieur en botanicus.

 

Regie: Bertrand Lafontaine, Michael Lombaerts & Steffen Verpoorten

Camera & klank: Michael Lombaerts & Jens Vanysacker, Arthur De Keyser

Montage: Michael Lombaerts & Steffen Verpoorten

Produced by: Agentschap Plantentuin Meise, Archipelago Architects, Studieburo Mouton, NU architectuuratelier, Sweco, Bouwbedrijf Van Poppel, De Keyser Wood industry NV