state: A

Verbouwing woning in Kessel-Lo

Van meergezinswoning naar eengezinswoning met atelier

Een meergezinswoning met twee appartementen, een studio en op het gelijkvloers een dubbele garage met technische ruimtes wordt verbouwd tot een ruime eengezinswoning met atelierruimte. Op termijn is een afsplitsing van het bovenste niveau als autonome studio mogelijk.

Na onderzoek van het bestaande pand en het gevraagde programma wordt snel beslist om de woning te strippen tot de essentie. Er wordt zuurstof gegeven door interne open relaties te creëren en het overbodige bouwvolume af te stoten.

Het ontwerp ent zich op verschillende ruimtelijke verbindingen. Het stelt de woning in dialoog met de straat, brengt de woonfuncties in directe relatie met het atelier, creëert openheid tussen de verdiepingen en spreidt de leefruimtes over twee verdiepingen.

De woning gaat in dialoog met de stad. Het vertoont een grote gelaagdheid waarbij er verschillende leefscenario’s ontstaan. In de woonstraat onderscheidt dit pand zich door de transparantie van het atelier, de markante voorgevel en de hoogglans, bloedoranje voordeur.  De bestrating van de voortuin wordt opengebroken om een boom te planten. Zo wordt er letterlijk zuurstof aan de straat gegeven.

De atelierruimte is ruimtelijk verbonden met de voortuin en activeert zo de straat. Binnen filtert een grote aluminium schuifdeur met translucente beglazing het zicht tussen het atelier en de eetruimte. De bewoners kunnen doorheen de dag zelf de graad van privacy kiezen.

De achtergevel met het vooruitgeschoven erkerraam vormt de volgende laag. De hoge gevelopening versterkt de verticale relatie in de woning en de communicatie met de tuin. In het raam staat een fijne stalen trap als dunne filter. Het terras dat direct aansluit op de keukendeur, is als een eiland in de groene tuin en een plek om te genieten. Het wordt in de zomer een annex van de keuken.

Het gelijkvloers en de eerste verdieping vormen een ruimtelijk geheel doordat de tussenvloer deels is uitgebroken om een grote vide te creëren.

Al van bij het begin van het project wordt nagedacht over materialisatie en detaillering,  een proces dat intenser werd naargelang meer ingezoomd werd op kleinere schaal. Zo wordt de straatgevel herleid tot haar essentie, statig en waardig. Het glas op het gelijkvloers wordt verlijmd op houten kaders. Op de verdiepingen wordt het schrijnwerk volledig achter de massieve gevel geplaatst, zodat het gaten vormt in de gevel. De architecturale concepten zette zich door in het vast meubilair.

  • opdrachtgever particulier
  • locatie Kessel-Lo
  • datum 2009
  • status gerealiseerd
  • aanneming Verabo
  • studiebureau Arthur De Roover
  • fotografie Stijn Bollaert, Willem en Emma De Geyndt-Denis
  • nominaties & prijzen nominatie: architectuurprijs Vlaams-Brabant
  • team NU Saar Tilleman

Publicaties

De Standaard, 30 juni 2012; Wonen, Kessel-Lo, Hedendaagse architectuur in Leuven 2010-2015, Stad en architectuur vzw