state: A

Pachthof en kasteel van Bouchout

Future proof concept voor een gerenoveerd pachthof en kasteel

De Plantentuin in Meise is een unieke plek van wereldformaat. Centraal in de tuinen ligt het historisch waardevolle Pachthof en het Kasteel van Bouchout. Deze plekken worden omgevormd tot ontmoetingsruimtes voor MICE (Meetings, Incentives, Conventions, Exhibitions), een bezoekers- en personeelsrestaurant en een plek om te picknicken, omringd door een nieuw landschapsontwerp van de Belgische tuin.

Een uitnodigend tuin- en architectuurontwerp past subtiel in het aanwezige landschap en patrimonium. Zo ontstaat een belevingsrijk en future proof ontwerp dat zijn relevantie en veerkracht zal bewijzen in de nog te schrijven geschiedenis van de Plantentuin. De ingrepen versterken en verruimen de mogelijkheden van de Plantentuin in haar publiekswerking. Die is noodzakelijk voor het waarborgen van continuïteit in wetenschappelijk onderzoek en kennisopbouw.

De bestaande configuratie van kleinschalige gebouwen omsluit een sfeervol plein met een weelde aan planten en bomen. De historische gevels worden het decor voor een levendig binnenhof. De gebouwen spelen allemaal een belangrijke rol in het nieuwe programma.

De nieuwe architectuur omarmt de cluster van bestaande gebouwen langs de buitenkant. NU hanteert een bescheiden architectuurtaal die zich ondergeschikt opstelt aan de bestaande bakstenen gebouwen. Tegelijkertijd past de architectuur naadloos in de huidige situatie. Zo bewaakt NU het intieme karakter van de site.

De drie verbruikszalen schakelen zich strategisch rond de keuken en krijgen elk hun eigen beleving en buitenruimte. De bezoekerszaal staat in verbinding met het levendige binnenplein, de boszaal ligt verscholen in het achterliggende groen en de personeelszaal heeft haar eigen tuin aan de achterzijde van de huidige paardenstal. Deze stal wordt omgevormd tot de keuken, het hart van het restaurant. Zijn strategische positie combineert drie elementen: een verbinding met de logistieke zone voor leveringen, een verbinding met het binnenplein voor bediening in de zomer, en een verbinding met de zalen.

Een ruime circulatiehal vormt de schakel tussen de drie zalen. Afhankelijk van het aantal bezoekers, het soort evenement en het seizoen, kunnen de zalen geschakeld en losgekoppeld worden. Dit polyvalent gebruik biedt mogelijkheden voor nu en de toekomst. De personeelsruimte kan ’s avonds of in het weekend evengoed ingezet worden voor de bezoekers of voor een exclusief evenement.

Bezoekers betreden vanuit het serrecomplex de nieuwe Belgische tuin, hoger gelegen naast het Pachthof. Je kan meteen de heuvel afdalen naar het binnenplein of kiezen voor de kruinenwandeling op het dak van het nieuwe restaurant. De daktuin is een tweede maaiveld en biedt extra ruimte die kan ingezet worden voor privéfeesten, exposities en evenementen. Dit kan gecombineerd worden met de polyvalente ruimte op het eerste verdiep van het wagenhuis. De daktuin is daarnaast een unieke wandeling met uitgestrekte vergezichten op de plantentuin die neerdaalt naar het binnenplein van het Pachthof.

Behalve de paardenstal die omgevormd wordt tot keuken, wordt geen van de andere gebouwen energetisch gerenoveerd. Ze worden zoveel mogelijk in hun oorspronkelijke staat behouden. Het torenhuis is met zijn strategische positie ideaal voor sanitaire voorzieningen, daarnaast verwelkomt de toren de vleermuizenpopulatie uit de omgeving. De tuinwinkel wordt omgevormd tot speelhuis voor kinderen en het karrenhuis wordt het centrum voor picknicken. De grote poorten zijn een uitgelezen kans om het plein te activeren. De bar kan naar buiten rollen zodat het feest van start kan gaan.

  • opdrachtgever Agentschap Plantentuin Meise
  • locatie Meise
  • datum 2020 - heden
  • status voorontwerp
  • ism TV NU-Archipelago, ALTSTADT, Plant en Houtgoed
  • studiebureau Boydens, Mouton
  • team NU Felice Van Tieghem, Sarah Callewaert, Yann Courouble, Timotheus De Beir