state: A

Huis Perrekes

Wooncontinuüm voor mensen met dementie

Huis Perrekes geeft sinds 1986 zorg en begeleiding aan personen met dementie. Dit gebeurt in een zo normaal mogelijke, kleinschalige omgeving. Een zo gewoon mogelijk huis in een gewone straat in een gewoon dorp. Het project omvat enerzijds een masterplanvisie over de werking en de relatie met het dorp en anderzijds de realisatie van enkele nieuwe functies zoals een nieuwe woning, een dagopvang en kortverblijf, enkele gemeenschappelijke functies en assistentiewoningen.

Masterplan

Het masterplan is een hulpmiddel om de werking van Huis Perrekes op een intense en actieve manier met het dorpsweefsel van Oosterlo te verweven. Daarvoor gebruikt NU architectuuratelier het erf-model, waarbij de publieke en private buitenruimtes intelligent in elkaar haken en zo de huizen ruimte en geborgenheid geven zonder ze te isoleren. Zo zorgt het model ervoor dat de privétuinen op een kwalitatieve manier aan het publieke park verbonden worden. Het resultaat is een ruimte waarin het dorp en de huizen van Perrekes iets voor elkaar kunnen betekenen.

Stilleven, een geschenk voor Huis Perrekes voor de verrijkende samenwerking

Aan de straatkant voorziet NU assistentiewoningen en een crèche. Aan de overkant, in de voormalige doktersvilla, een zorgpension met dagopvang en kortverblijf. Het gevarieerde uitbreidingsprogramma heeft een sterke visuele aanwezigheid in het dorpsweefsel met een hoge woonkwaliteit voor de bewoners.

In het masterplan ontwikkelde NU een nieuwe woontypologie. Het nieuw huis staat centraal op het terrein, achter de dierenweide, waarrond een centrale, groene en open pandgang voorzien is.

Planten en dieren zijn sleutelwoorden. In de huizen zijn serres geïntegreerd, de patio’s zijn groen en de dieren zijn dichtbij. Het park is een publieke ontmoetingsplaats met een verenigend pad waarrond verschillende activiteiten plaatsvinden. De grenzen met de bestaande tuinen krijgen gradiënten van verweving met het nieuwe dorpspark.

Ondanks het specifieke programma van elk van de huizen hebben ze allemaal een zorgende functie en worden ze op een gelijkaardige manier gestructureerd: een rationeel grid met daarop een gefacetteerd dak dat de onderliggende ruimtes definieert. De dakvorm duikt in golven naar beneden om op die manier subtiele ruimtescheidingen te maken.

Het resultaat is een clair-obscur tussen lichtgeoriënteerde, witte ruimtes boven de woonvertrekken, gedragen op tactiel gematerialiseerde wanden.

Villa Perrekes

In een eerste fase werd de voormalige doktersvilla verbouwd tot zorgpension.

De villa is het voormalige huis van de huisarts van het dorp Oosterlo. De woning heeft een bijzondere uitstraling door haar geschiedenis, haar plaats in het dorp en haar parktuin. Het huis is verbouwd tot een plek voor kortverblijf, dagverzorging, nachtopvang en ambulante opvang op maat.

Het programma bestaat uit vier karakteristieke elementen: de villa, de lage aanbouw, het tuinpaviljoen en de tuin.

NU vertrekt van de aanwezige kwaliteiten van de villa, met haar royale leefruimtes, en creëert met strategische interventies een open en kwalitatieve woonruimte.

De parktuin van de villa wordt toegankelijk gemaakt voor het dorp. Het tuinpaviljoen faciliteert deze relatie met de buitenwereld

De leefruimtes in de villa vormen een boeiende schakeling van verschillende delen, steeds met een andere relatie tot de tuin en het dorp. Op het gelijkvloers bevinden zich enkele nevenfuncties zoals een dokterspraktijk en een kinéruimte. Op de verdieping zijn verschillende kamers en studio’s ingericht en is er ruimte voor een assistentiewoning. Hierdoor kan de villa een verblijf op maat aanbieden aan familie en buitenstaanders, studiebezoekers en zelfs artists in residence. Deze ruimtes geven aan Huis Perrekes de mogelijkheid om te experimenteren en de buitenwereld uit te nodigen.

De uitbouw is een laag gebouw dat bijna loskomt van de villa. Hierin zijn tien slaapkamers voorzien langs een lichtrijke geknikte gang die zich de tuin in beweegt. Op de kop ervan, tussen de hoge bomen, ligt een muziektherapieruimte. Deze aanbouw nestelt zich subtiel in tussen de imposante bomen.

Het tuinpaviljoen is een zelfstandige ruimte van de villa en Huis Perrekes in de tegenovergelegen hoek van de tuin. Het is een plaats voor afzondering, een ontmoetingsplek of repetitieruimte voor het zangkoor de Betties. Het kan ook een rustplek zijn tijdens een tuinwandeling. Het is een ruimte die verbonden is met het dorp en de andere huizen van Huis Perrekes.

De tuin is een verbindend element tussen de villa, het muzieklokaal, het paviljoen en het dorp en biedt ook ruimte voor tijdelijke installaties, kunstmanifestaties en het jaarlijkse lentefeest. Het karakter van een open plek tussen de bomen wordt zo goed mogelijk bewaard. De tuin wordt overdag opengesteld voor de buurt en wordt daarmee een park-tuin. De tuin is een verbindende ruimte tussen de wereld van de bewoners die zich in het dementieproces gaandeweg naar binnen richt en het dorp, de wereld.

Nu architectuuratelier kiest voor eerlijke, bescheiden en karaktervolle materialen waar mensen zich graag mee omringen.

Wonen voor mensen met dementie is wonen in gradiënten van geborgenheid en dynamiek, van nabijheid en autonomie
  • opdrachtgever Huis Perrekes vzw
  • locatie Oosterlo
  • datum 2018
  • status gerealiseerd
  • ism Infrabo NV, Ester Goris
  • realisatie Monument Goedleven, Plant en Houtgoed, atelier Modest
  • fotografie Stijn Bollaert
  • team NU Marie Bemelmans, Freek Dendooven