state: A

Het Wiegbed

Het Wiegbed (2017) condenseert in een meubel alles waar Huis Perrekes, een organisatie die wonen, zorg en begeleiding op maat van personen met dementie aanbiedt, voor staat. Het is een meubel dat mensen op een heel lichamelijke en zintuiglijke manier met elkaar verbindt in een geborgen omgeving. Het Wiegbed sluit de cirkel van het leven, het begin en het einde. Als volwassenen zijn we het gevoel gewiegd te worden, verloren. NU architectuuratelier gelooft dat de handeling van het wiegen een heilzame en troostende werking heeft op zowel degene die gewiegd wordt als op degene die wiegt.

 

Het Wiegbed is het resultaat van een lang ontwikkelingsproces in nauwe samenwerking met Huis Perrekes. Het is niet ontworpen als een medisch instrument of als een high-tech bewegingstoestel met een warme vormgeving. Het is bedacht als een precieze micro-architectuur, die een veilige omgeving creëert, een klein en intiem universum, zoals de belevingswereld van mensen met dementie in een gevorderd stadium van de ziekte.

Tijdens verschillende testopstellingen in Huis Perrekes en in verschillende andere organisaties gingen we op zoek naar het juiste ritme en de juiste schommelbeweging: schommelen in de lengte, schommelen opzij, schommelen in suspensie. We onderzochten welk schommelritme comfort en rust brengt. Het vinden van de juiste geometrische kromming hiervoor is een kwestie van millimeters. Omdat het beangstigend kan zijn om in een schommelend of niet helemaal stabiel bed te stappen of erin wakker te worden, ontwikkelden we ook een mechanische hefboom waarmee het bed geleidelijk kan worden veranderd naar een vast bed dat stevig op de grond staat. Het wiegbed is uitgevoerd in grenen multiplex, een bescheiden materiaal, zoals Arte Povera. De focus van het ontwerp ligt dan ook uitdrukkelijk niet op de materialiteit maar op het verbindende moment van het wiegen zelf.

Het Wiegbed wordt in Huis Perrekes gebruikt als een dagbed waar je in de nabijheid van de andere bewoners tot rust kan komen en ook om in slaap te vallen ’s nachts. De persoon die wiegt, communiceert zijn aandacht en nabijheid via de zacht schommelende beweging van het bed. De slapende of rustende persoon voelt het zachte schommelen en weet dat hij of zij niet alleen is. Het ritmisch schommelen geeft rust en brengt het lichaam licht in beweging waardoor de drukpunten op het lichaam zich verplaatsen.

 

Het Wiegbed kan ingezet worden om de laatste fase van het leven zo menselijk en comfortabel mogelijk te maken voor alle betrokkenen. De handeling van het wiegen is het krachtigst op het moment dat een dierbare afscheid neemt van iemand die aan het eind van zijn leven in het Wiegbed ligt, terwijl hij wiegt. Het Wiegbed wordt dan een troostend meubel dat doorheen het wiegen een verbinding maakt tussen wie waakt en wie inslaapt en geeft betekenis aan de manier waarop we hier in deze wereld zijn als mensen.

Ontwikkeld i.s.m. Huis Perrekes