state: A

Hagelstein

Nieuwbouw sporthal voor College Hagelstein

Het College Hagelstein ligt in de buurt van Mechelen aan een grote baan in een overwegend groene omgeving. Door een toenemend leerlingenaantal ontstond bij het college de nood aan een aanpassing van de infrastructuur.

Het nieuwe masterplan streeft naar een compacte gebouwengroep die versnippering tegengaat en het groene landschap maximaal betrekt bij de school. De nieuwe, grotere sporthal komt aan de achterkant van het college, die momenteel wat verwaarloosd is. De achterzijde wordt zo omgevormd tot een tweede, volwaardige voorkant met uitzicht op het groen.

In de nieuwbouw bevindt de grote sportzaal zich op de eerste verdieping. Hierdoor wordt het gebouw optimaal gebruikt. Op het gelijkvloers is nu immers ruimte voor de danszaal en een grote fietsenstalling. De overige overdekte buitenruimte kan gebruikt worden als speelplaats. Later kan het een plek worden om bijkomende klassen te bouwen. Binnen en buiten zijn steeds met elkaar verbonden door de grote raamopeningen in de sporthal.

De sporthal creëert een nieuwe vormgeving in harmonie met de site. Rondom het gebouw wordt een prominente luifel voorzien die het gebouw een speels karakter geeft en van waaronder gekeken kan worden naar de activiteiten op de sportvelden.

  • opdrachtgever Kitos vzw
  • locatie Sint-Katelijne-Waver
  • datum 2020 - heden
  • status bouwaanvraag
  • studiebureau Boydens, Fraeye, De Fonseca
  • team NU Stefan Hooijmans, Sarah Callewaert, Francesco Mino, Felice Van Tieghem, Kristyna Pokojova