state: A

Groene ark plantentuin Meise

Realisatie van levende collectie serres met bezoekerspaviljoen en dienstgebouw in de plantentuin van Meise

De grote serre in de plantentuin van Meise ligt een beetje verdoken en weggestoken in een glooiend gebied. De structuur ligt omgeven door bomen, achter het pachthof en naast het dienstgebouw, in het hart van de tuin. De serre herbergt een kostbare en uitgebreide levende plantencollectie met soorten uit klimaatgebieden van over de hele wereld.

Het serrecomplex als glaslandschap omzoomd in het groen

 

Een deel van de nieuwe serre zal ontsloten worden voor het publiek. Bezoekers van de plantentuin zullen er meer te weten komen over de planten in een nieuw bezoekersparcours. De serre verdubbelt in oppervlakte en krijgt een nieuwe innovatieve toevoeging: de groene ark.  Dit is een indrukwekkend polyvalent bezoekerspaviljoen dat als bewoond vlot drijft tussen het glas van de serre. Het arkpaviljoen is een ruimtelijke structuur met rondom een dakvlak dat kan bewandeld worden, ontworpen als opgetild uitkijkpunt in de serres eromheen.

Het bezoekerspaviljoen met een eigenzinnige binnen-buitenrelatie
Gevarieerde inkijk in de serres van de plantencollectie: vanuit de hoogte, vanuit de schaduw

Onder het dakvlak zit een meer duistere ruimte die vanuit de schaduw transparant inkijkt in de lichtrijke serres. Deze karakteristieke omgeving is enerzijds ontwikkeld voor tentoonstellingen die dieper ingaan op de rijke plantenwereld en het belang van biodiversiteit, anderzijds kan ze gebruikt worden voor seminaries of workshops. Vanuit het paviljoen is er een verbinding met de zadenbank in het naastgelegen dienstencentrum, waar je kan binnenkijken.

  • opdrachtgever Agentschap Plantentuin Meise
  • locatie Meise
  • datum 2016 - heden
  • status uitvoering/werf
  • ism ar-te Archipelago (architectuur), Frans Zwinkels (expert serrebouw)
  • realisatie Van Poppel, Deforche Construct
  • studiebureau stabiliteit: studiebureau Mouton cvba, technieken: studiebureau Boydens
  • team NU Sarah Callewaert, Laura Béltran Gonzalez, Louise Vanderlinden, Zora Starcevic