state: A

College Waregem

Vervangingsnieuwbouw middelbare school in Waregem

Het bouwblok van de klassieke gesloten schoolgebouwen plooit zich open 

De middelbare school in Waregem is georganiseerd rond grote, gesloten binnenkoeren. Het concept voor de uitbreiding wil de kostbare beperkte ruimte die de school nog heeft optimaliseren en de relatie aangaan met de stad. Het bouwblok wordt als het ware opengeplooid en er ontstaat een voortuin als nieuwe typologie.

In het concept van een brede school kunnen derden de schoolfaciliteiten gebruiken. De ruimtes kunnen in verschillende configuraties ingezet worden, zowel binnen als buiten het schoolgebeuren. Zo wordt gekozen voor een fysische relatie met de sportzaal en wordt de polyvalente ruimte geüpgraded naar een geheel van ruimtes waaronder de danszaal, de agora, het forum en de voortuin.

Het ordenend element is het betonnen uitwendig skelet waarin alle circulaties in buitenklimaat plaatsvinden. Op die manier zijn de bewegingen van de leerlingen voelbaar in de publieke ruimte.

De school als stedelijke speler

De klassen zijn als geklimatiseerde dozen in dit skelet geschoven. Wat ontstaat is een sterke verweving van de buitenruimte met de lichtrijke klassen. Op het gelijkvloers bevinden zich een open leercentrum en een danszaal, op de eerste en tweede verdieping dertien klassen en op de derde verdieping een stille ruimte die uitkijkt over de omgeving.

  • opdrachtgever Campus College Waregem
  • locatie Waregem
  • datum 2019
  • status gerealiseerd
  • ism atelier d’architecture pierre hebbelinkck-pierre dewit (ontwerpfase) / robuust ao
  • realisatie BBC building company, GLK
  • fotografie Stijn Bollaert
  • team NU Karel Verdonck, Freek Dendooven